Voorvertoning film ‘Een Goede Moslima’ en Q&A met makers

Voorvertoning van de film op Dinsdag 13 november aanvang 19.30 uur

Tijdens de Open Space van november tonen we de film “Een Goede Moslima’ gevolgd door een Q&A met de makers.

Frans Bromet en Yeter Akin, die samen eerder de film Eerwraak (HUMAN) maakten, onderzoeken de gevoeligheden en problemen waarvoor jonge moslima’s in de Nederlandse samenleving staan. Hoe navigeer je als jonge islamitische vrouw in een samenleving waarvan de moraliteit haaks lijkt te staan op hoe je je eigen moslimgemeenschap hoort te gedragen? En hoe ga je om met de religieuze regels van de eigen gemeenschap?

WANNEER

Dinsdag 13 november 2018, 19.30 – 21.30 uur
(inloop met koffie en thee vanaf 19.00 uur)

WAAR

Formaat, Werkplaats voor Participatief Theater
Westzeedijk 513, Rotterdam

AANMELDEN EN KOSTEN

Toegang is op basis van vrijwillige bijdrage, i.v.m. beperkt aantal plaatsen wel graag even aanmelden via onderstaand formulier.

De voorvertoning is uitverkocht, reserveren is helaas niet meer mogelijk.

Jeugdvriendinnen Yeter en Meryem groeien op in een klein dorpje in centraal Turkije. Op 13-jarige leeftijd vertrekken zij met hun families naar West-Europa voor een betere toekomst. Het leven in Nederland is wennen voor Yeter. Haar ouders zijn bang dat ze ‘vernederlandst’ en haar oude normen en waarden zal vergeten. Ze mag geen contact hebben met vreemden.

Yeter is inmiddels een veertiger en woont nog steeds in Nederland. De omgang met de strikte religieuze en culturele regels zijn voor haar een blijvend twistpunt gebleken, zeker na haar scheiding. Toch is het haar gelukt om als gescheiden vrouw een goede relatie met haar familie op te bouwen.

Ook de 22-jarige dochter van haar jeugdvriendin Meryem is gescheiden. Verstoten door haar eigen gemeenschap, is de jonge vrouw geradicaliseerd en naar Syrië afgereisd, omdat zij in Europa geen goede moslima zou kunnen zijn. Ze is in Syrië getrouwd met een IS-strijder en heeft een kind van hem gekregen. Moeder Meryem is ten einde raad, ze heeft geen idee waarom haar dochter naar het kalifaat is afgereisd.

Yeter ziet meer jonge moslimvrouwen in Nederland worstelen met het geloof en soms radicaliseren. De geloofsbeleving van jonge moslima’s is een mijnenveld, bepaald door religieuze en traditionele conventies. In gesprek met vrouwen in Europa en Turkije proberen Frans en Yeter deze conventies te doorgronden. Met humor en respect bevragen zij elkaar en de vrouwen voor de camera.

Een Goede Moslima is een film van Frans Bromet en Yeter Akin, geproduceerd door &Bromet i.s.m. KRO-NCRV