Conferentie Over de Brug

Een innovatieve werkvorm om een participatieve stadsdialoog te voeren

Vrijdag 27 maart 2015

Dagvoorzitter Nana Adusei-Poku, Lector culturele diversiteit aan de Hogeschool Rotterdam.

Hoe kunnen we bouwen aan een inclusief en begripvol Rotterdam? Hoe zorgen we dat de stem gehoord wordt van mensen die te weinig gehoord worden? Wilt u zich laten inspireren door een innovatieve werkvorm waarin het leggen van globale en lokale nieuwe verbindingen centraal staat? Dan nodigt Formaat u graag uit om op vrijdag 27 maart deel te nemen aan de conferentie “Grassroots Peacebuilding: Over de Brug”.

Formaat startte in 2013 een samenwerking met Combatants for Peace (CfP), een organisatie die werkt aan een vreedzame oplossing voor het Palestijns/Israëlisch conflict. Dr. Chen Alon, verbonden aan de University van Tel Aviv ontwikkelde hiervoor het polarised theatre of the oppressed. Doel van deze werkvorm is het inzichtelijk maken van het conflict middels participatief theater en daarmee een brug te slaan tussen gepolariseerde groepen. Tijdens diverse uitwisselingen, in zowel Nederland als Palestina en Israël, leerde Formaat deze methode te gebruiken en vertaalde deze naar de Rotterdamse context. Uitkomst van deze uitwisseling is de pilot Over de Brug, waarin nieuwe verbindingen gelegd werden tussen Rotterdammers uit Zuid en West die op gespannen voet langs elkaar heen leven. Bewoners met zeer diverse achtergronden, leeftijden en kansen deelden hun verhalen en gingen daarover met meer dan 600 Rotterdammers in dialoog. Onderling begrip kwam tot leven.

Tijdens de conferentie delen we onze ervaringen met u. Afgevaardigden van Combatants for Peace vertellen hun indrukwekkende verhaal. Formaat presenteert de manier waarop de methodiek van CfP haar plek heeft gevonden in de Rotterdamse samenleving. Uiteraard vertellen we ook over de uitwisseling en onze ervaringen uit het Midden-Oosten. Daarnaast is er ruimte voor vragen en gaan we graag met u het gesprek aan over hoe we in de toekomst verder kunnen bouwen aan een inclusief en begripvol Rotterdam.

Programma

13.30 – 14.00 uur: Inloop
14.00 – 14.15 uur: Opening
14.15 – 15.15 uur: Grassroots Peacebuilding
15.15 – 15.30 uur: Pauze
15.30 – 16.30 uur: Over de Brug
16.30 – 16.50 uur: Blik op de toekomst
16.50 – 17.00 uur: Afsluiting
17.00 – 18.00 uur: Netwerkborrel

Voertaal: Engels

Voor wie

De conferentie is bedoeld voor een ieder die in Rotterdam actief werkt aan een inclusief en veilig Rotterdam. Hierbij is te denken aan beleidsmakers, buurt- en jongerenwerkers, academici, politici, zorgbegeleiders, leerkrachten en docenten. Voelt u zich vrij deze uitnodiging te verspreiden naar hen die volgens u hierbij aanwezig moeten zijn.

Locatie

Werkplaats Formaat / Westzeedijk 513 / Rotterdam

Aanmelden

lucopdebeeck@formaat.org

Flyer

Conferentie

Partners en financiering

Over de brug komt voort uit het uitwisselingsproject Grassroots Peacebuilding tussen Formaat en Combatants for Peace uit Palestina en Israel en wordt uitgevoerd in samenwerking met Dock Rotterdam en Zowel! Delfshaven.

Grassroots Peacebuilding/ Over de brug is door het Fonds voor Cultuurparticipatie gehonoreerd als beeldbepalend project en wordt daarnaast mogelijk gemaakt met de financiële steun van het VSBfonds, de Gebiedscommissie Delfshaven en Oxfam Novib/ E-motive.