Buurtatelier Delfshaven

Het Buurtatelier

Het Buurtatelier Delfshaven is een theateratelier dat bestaat uit een gemêleerde groep Rotterdammers. De acteurs zijn mensen uit de wijk die jaarlijks voorstellingen spelen over actuele thema’s als armoede, opvoeding, veiligheid en conflicten tussen autoriteiten en bewoners. Het publiek is bij de voorstellingen niet alleen toeschouwer, maar wordt in het interactieve Forum na de voorstelling uitgenodigd om mee te doen en met elkaar in dialoog te gaan over de uitgespeelde problematiek.

Elke week komen de deelnemers bij elkaar om in dialoog te gaan over datgeen wat voor hen op dat moment speelt. Het Buurtatelier Delfshaven is gestart in 2010 en heeft inmiddels meerdere voorstelling gemaakt.

‘Kansloos’

In 2013 speelt het Buurtatelier Delfshaven de voorstelling ‘Kansloos’ over keuzes en kansen die Alexandria – en bewoners van Rotterdam met haar – heeft. Vanuit meerdere perspectieven wordt het verhaal van Alexandria belicht. We volgen de jonge Alexandria in haar zoektocht naar liefde, aandacht en mooie spullen. Daarnaast volgen we haar ouders, die in strijd zijn met Alexandria, haar keuzes, en met elkaar. ‘Kansloos’ is een voorstelling over afglijden in criminaliteit, opvoeding, gebrek aan aandacht en welke kansen je hebt als je in een kansarme omgeving opgroeit.

In 2014 spelen het Buurtatelier en Seniorenatelier samen “Scènes uit de Stad”. In deze Forumtheater-voorstelling verkennen jong en oud uit Delfshaven samen de thema’s eenzaamheid, schulden, zorg voor elkaar en anders zijn dan de rest. Kijk in de agenda van Formaat wanneer de voorstelling speelt.

Geinteresseerd?

Er vinden periodiek Open Ateliers plaats, dit zijn workshops die open staan voor iedereen die interesse heeft om een kijkje achter de schermen te nemen. Heeft u belangstelling om een Open Atelier bij te wonen, of een interactieve workshop of de voorstelling ‘Kansloos’ te programmeren? Neem dan contact op met Formaat.

Uitvoering

Formaat voert het Buurtatelier Delfshaven uit in samenwerking met Deelgemeente Delfshaven, Gemeente Rotterdam, Havensteder en Woonbron.

Links en downloads

Klik hier om de flyer van de voorstelling ‘Kansloos’ te bekijken.

Voorgaande voorstellingen:
Huisje Boompje Beestje
Een voorstelling van DIVA over emancipatie (mei/juni 2012)
Leuker kunnen we het niet maken
Een voorstelling over armoede (reprise: juni 2012)
Je kan er niet omheen (mei/juni 2011)