Luc Opdebeeck

Luc Opdebeeck

Mijn passie voor het vak is onverminderd groot, en werken bij Formaat is nooit saai, maar nog steeds en steeds meer noodzakelijk. Participatief Theater zorgt voor verandering in alle hoeken van het sociale domein.

Luc is mede oprichter (1999) van Stichting Formaat. Onder zijn artistieke leiding zijn tal van producties en projecten uitgevoerd rond thema’s als racisme, pesten, emancipatie, preventie, alcohol en drugsverslaving, ethische dilemma’s, polarisatie, radicalisering en rechten van minderheden.

De door hem ontwikkelde werkvorm Theateratelier is opgenomen in de databank Effectieve sociale interventies van MOVISIE en wordt ingezet met o.a. dak en thuislozen, mensen met een psychosociale achtergrond, mensen met een beperking en het werken in de wijk. Luc won verschillende prijzen voor zijn werk, waaronder in 2013 de “Your Power-Our Power Award” als onderscheiding voor zijn werk in Rotterdam en daarbuiten.

Als trainer is Luc actief sinds begin jaren ’90 en ontstond de opleiding Participatief Drama. Internationaal is hij een veel gevraagd docent en heeft gewerkt in alle hoeken van de wereld, van het Ho Chi Min pad in Laos tot in Zuid-Afrika. Regelmatig geeft hij les op Hogescholen en Universiteiten. Luc is auteur van de methodiekboeken “De Mens in de Hoofdrol” en “Een scene schoppen”.

Luc Opdebeeck