Shadows United

Shadows United is een collectief van Rotterdamse kunstenaars met en zonder de juiste verblijfspapieren.

We zijn op zoek naar een gehoor voor duizend schaduwen. We streven naar herdefiniëring en zijn op zoek naar onze zelfverkozen identiteit. Weg van het label ongedocumenteerden. We zijn veel meer dan dat. Onze identiteit zou meer recht moeten doen aan wie we als mens zijn.

We maken al langer met elkaar theater. Het is onze taal. We werken onder meer met methodieken van het theater van de onderdrukten. Leven zonder de juiste verblijfspapieren is als leven als een schaduw. We zijn de schaduwen van de stad. We leven op die lijn tussen het donker en het licht. Tijdens het eerste corona jaar starten we een tijdelijk Schaduw Museum en in het volgende coronajaar maakten we een audiotour. De tour kun je nog steeds lopen. Je ziet en hoort de stad door onze ogen: Audiotour Shadows United

We maken samen schaduwtheater om te herstellen, op adem te komen, de nieuwe week weer aan te kunnen. Dat leidt tot prachtige kunst. En tot een community, een familie, een plek waar we thuishoren.  De expositie van een aantal van deze beelden heet Do you see us now? We verkopen onze kunst en proberen zo staande te blijven. We blijven vragen om een gehoor, net als om het versterken van onze stemmen. We zijn Rotterdammers. De meesten van ons zijn al zo lang hier. De strijd is nog lang niet gestreden. Werkelijke erkenning als Rotterdammer en als mens is wat we zoeken.

wekelijkse workshops

Wekelijkse bijeenkomsten op woensdagmiddagen in de werkplaats van Formaat. Deelname is gratis en om 13.00 wordt gestart met een lunch.

INFORMATIE

Neem voor meer informatie over dit programma contact op met Anita van Ast.

Auditour Shadows United

Als je goed luistert kun je het horen: de gefluisterde verhalen van onzichtbare rotterdammers. plug in en versterk hun stemmen! Een ongewone audiotour over moedige mensen. We nemen je mee in de wereld van rotterdammers zonder papieren. Download de gratis izi.travel app en zoek Shadows United.
Start op het Schouwburgplein in Rotterdam, 25 luisterpunten, 3.6 km lopen of fietsen. Thuis luisteren kan ook.