Aller oogen zijn gericht op Kwatta

In 2017 is het pilotproject “Aller oogen zijn gericht op Kwatta” uitgevoerd. Een samenwerking tussen Avant Sanare, Humanitas, en Formaat. Doel van het project was het centraal stellen van het eigen levensverhaal van senioren om de negatieve spiraal van alleen zijn en zich eenzaam voelen te doorbreken.

Formaat was mede verantwoordelijk voor de projectontwikkeling en verantwoordelijk voor het opzetten en uitvoeren van het Participatief Theater onderdeel binnen deze pilot. Formaat heeft in verschillende fases toegewerkt naar de interactieve voorstelling BINGO! voor, door en met Rotterdamse senioren. Doel hiervan was revitalisering door persoonlijke verhalen, verbondenheid faciliteren, en dialoog over de huidige positie van senioren.

BINGO! Rotterdamse senioren op tournee

Rotterdam, november 2017 – De eerste voorstellingen van BINGO! maken veel los. Talloze senioren hebben de afgelopen weken deelgenomen aan de interactieve middag met spel, theater en verhalen. “Dit is echt de realiteit die ze laten zien”vertelde een dame (78) na afloop, “en dat we met zo veel plezier daar naar kunnen kijken”.

Een groep Rotterdamse senioren maakte de afgelopen maanden bij Formaat een voorstelling over de realiteit van 65+ers. Deze voorstelling is op tournee langs verschillende seniorencentra in de maand november.

Persoonlijke verhalen van 10 Rotterdamse senioren zijn samen gekomen in de voorstelling BINGO! Waar het leven wordt besproken dat aan ons voorbij gaat, herinneringen die voor altijd bij ons zullen blijven of juist nieuwe ideeën over hoe je nu het leven kan leven.

De voorstelling nodigt uit om zelf stil te staan wat het leven jouw heeft gebracht maar ook waar je zelf verandering in zou kunnen brengen. De thema’s zoals eenzaamheid onder ouderen en Flink zijn en stel je niet zo aan worden afgewisseld met de jaargetallen van de BINGO! En wie weet word je ook wel geïnspireerd om je koffers te pakken en alleen op vakantie te gaan naar de zon zoals een van onze spelers afgelopen zomer heeft gedaan.

Thamar Kemperman (regisseur): “De senioren die mee spelen vertelden over hoe ze het gevoel hebben niet meer mee te tellen, terwijl deze groep zo veel mooie kracht en wijsheid heeft. Het thema ‘flink zijn’ kwam veel terug, het gevoel dat je door moet zetten, sterk moet zijn. Maar soms gebeuren er dingen in het leven waardoor dat even niet lukt. We hebben een scene gemaakt over hoe je omgeving zich met je bemoeit, wil dat je verder gaat met het leven terwijl je nog midden in een rouwproces zit. Die scene maakt veel los bij mensen uit het publiek, het is waardevol dat mensen uit het publiek kunnen inspringen en bijvoorbeeld zeggen dat elk proces zijn eigen tijd heeft.”

Ook de eenzaamheidsproblematiek, die in Rotterdam onder ouderen groot is, komt aan bod.

Meneer (92) uit het publiek: “Je moet blijven proberen om een praatje te maken. Hallo of goedemorgen kan al heel veel goed maken op een dag. Wat jullie laten zien in de voorstelling gebeurt ook bij ons in het seniorentehuis. Erg herkenbaar.”

Samenwerking

De voorstelling BINGO! is onderdeel van het project Aller oogen gericht op Kwatta, een samenwerking met Humanitas en Avant Sanare en Formaat en heeft als doel sociaal isolement te doorbreken door in gemeenschappelijkheid ervaringen te delen. Begin 2017 startte het project met workshops in verschillende groepen. Deelnemers vanuit de verschillende groepen hebben vervolgens onder leiding van Formaat de verhalen in een voorstelling uitgewerkt. Astrid Arts (Humanitas): “Ik ben echt onder de indruk van het eindresultaat. Ik zie mensen in het mee doen helemaal opbloeien.”

Het project is gefinancierd door het Fonds Nuts Ohra en de gemeente Rotterdam.

 

Rotterdamse senioren op tournee Rotterdamse senioren op tournee