Schaduwen van de stad

presentatie Theateratelier Pauluskerk

Rotterdam, 20 juni 2018 ‘Onzichtbare’, ongedocumenteerde bezoekers van de Pauluskerk vertellen hun verhaal, met een magisch schaduwspel. Hun schaduw werpt licht op hun bestaan. Een tussenbestaan: niet met ons, maar ook niet zonder ons. “Illegalen” horen vaak dat ze er niet mogen zijn. Hier is nu geen toekomst. Of die toekomst er ooit komt is ongewis. Daar waar ze vandaan komen, ligt een onmogelijk verleden. Wie zijn deze mensen, die jarenlang in de marge van de stad overleven? Schaduwen van de Stad toont hun vragen, hun verhalen, hun dromen en maakt invoelbaar hoe zeer zij willen meetellen.

Theateratelier

Wekelijks komt in onze werkplaats aan de Westzeedijk een groep ongedocumenteerden samen. Mensen uit alle hoeken van deze planeet. Dat gaat al jaren zo. En ieder jaar leidt dat tot een optreden. De laatste twee jaar kreeg de uitvoering een prominente plek in de schouwburg van Rotterdam tijdens het programma rond wereldvluchtelingendag op 20 juni, een samenwerking tussen de Pauluskerk en Theater Rotterdam. Ongedocumenteerden nemen een speciale plaats in. Uitgeprocedeerd, of soms gewoon aangekomen zonder papieren zijn zij bij uitstek een groep Rotterdammers die tussen de wal en het schip valt. Stuk voor stuk zijn het unieke verhalen, verborgen gezichten, onzichtbaar in de stad. Toch zijn er naar schatting meer dan 10.000 mensen in deze positie. Veroordeeld tot een tijdelijke bed, bad en brood regeling. Vaak opgepakt, weer vrij gelaten. Verstoten, beschimpt en veroordeeld tot de rol van paria in onze stad.

Het is met hen dat Luc Opdebeeck de afgelopen maanden heeft gewerkt heeft aan de theatervoorstelling “Schaduwen van de stad”. Iedere scene is een verhaal van één van de spelers zonder papieren. Het afscheid, hun tocht, de aankomst en vernedering worden met de nodige luchtigheid afgewisseld met de ernst die een dergelijk thema vereist. In schaduwscenes gevat en verbonden tot een woordloos manifest tegen de onderdrukking in.

We hopen volgend seizoen een korte tournee te kunnen houden met deze bijzondere voorstelling.

Samenwerking

Het Theateratelier wordt door Formaat uitgevoerd in samenwerking met de Pauluskerk. De foto’s zijn gemaakt door Jan van der Ploeg.