Master class met Chen Alon

The Polarized Theatre of the Oppressed

Als onderdeel van het project “Grassroots Peacebuilding”, waarbij het inzetten van Participatief Drama voor het werken aan vrede en verzoening centraal staat, hebben wij Chen Alon uit Israël-Palestina uitgenodigd voor een twee-daagse masterclass op 20 en 21 april 2013. Wij kijken terug op een boeiend evenement waarbij prangende polarisaties naar voren kwamen. De technieken van het gepolariseerde model van het Theater van de Onderdrukten blijken bijzonder effectief.

De master class van Chen Alon over het gepolariseerde model van het Theater van de Onderdrukten draaide om het werken met twee gepolariseerde gemeenschappen. In dit model worden de technieken van het Theater van de Onderdrukten ingezet om te werken met samenlevingen of gemeenschappen waar er sprake is van een scheiding, of dit nu op het vlak is van etniciteit, ideologie, leeftijd, religie, seksuele geaardheid, et cetera.

De werkwijze van “The Polarized Theatre of the Oppressed” laat zien dat theater onmisbaar is voor een begrip over het onstaan, de ontwikkeling en de instandhouding van sociale machtsrelaties tussen gepolariseerde groepen. De representatie van individuen en hun “Regenboog van Identiteiten” maakt deze machtsrelaties zichtbaar en kan daarmee de mogelijkheden tot transformatie van beide kanten bevorderen.

Achtergrond van de workshopleider

De uit Israël afkomstige theateractivist Chen Alon schreef zijn dissertatie over het Palestijns-Israëlisch “Polarized Model of Theatre of the Oppressed” aan de Universiteit van Tel-Aviv. Chen diende in het Israëlisch leger en later als reservist. Tijdens zijn periode als reservist richtte hij, samen met een aantal anderen, de beweging “Courage to Refuse” op, een beweging van officieren en soldaten die dienst weigeren in de bezette Palestijnse gebieden.

Daarnaast is hij mede-oprichter van “Combatants for Peace”, een beweging van Palestijns en Israëlisch soldaten die kiezen voor geweldloosheid en samen tegen de bezetting strijden. Het activist zijn in de complexe realiteit van Israël-Palestina zorgt ervoor dat Chen als professioneel acteur en regisseur blijft zoeken naar nieuwe vormen van politiek activisme.

Voor wie?

De master class is gericht op cultureel veldwerkers en professionals die werken met het Theater van de Onderdrukten. Enige basiskennis van het Theater van de Onderdrukten (Beelden- en Forumtheater) is een vereiste.

Wanneer?

Zaterdag 20 en Zondag 21 april 2013
10:00u-17:00u op beide dagen

Waar?

Formaat, Werkplaats voor Participatief Drama
Westzeedijk 513, 3024 EL Rotterdam

Kosten

€ 150.00 voor beide dagen, van tevoren te voldoen.

Registreren

Om te registreren download het boekingsformulier en stuur deze naar het aangegeven adres of per e-mail naar: info@formaat.org

Download

Flyer
Boekingsformulier