Het Stadsatelier in dialoog met stad en land

Unieke workshop Ministerie Justitie en Veiligheid

“Mijn oma was precies zoals die Opa Beverwaard uit het stuk. Je moet proberen de overeenkomsten te zoeken, dan ontstaat er verbinding”. Het is woensdag 12 september en in onze werkplaats komt het ene na het andere idee om de buurt BBQ gezellig houden naar voren. In de ruimte zijn de Secretaris Generaal en een groep topambtenaren van het Ministerie van Justitie en Veiligheid én de spelers van het Stadsatelier van Formaat. Een unieke ontmoeting tussen beleidsmakers en Rotterdammers in deze workshop ‘sociale cohesie verkennen’. Het thema is vertrouwen, we werken en eten een middag en avond samen. Het Stadsatelier laat zien hoe zij in Rotterdam de wijken in gaan om met theater gesprekken te voeren over dat wat er speelt. Met elkaar doen we oefeningen, reflecteren we op wat er met ons en in onze samenleving gebeurt en maken we veel plezier. Na afloop zijn zij onder de indruk van de onderlinge betrokkenheid, de levensverhalen en de diversiteit van het Stadsatelier, “dat je zo op een leuke manier naar grote problemen kan kijken”, aldus één van de topambtenaren. En wij zijn geraakt door de empathie, de openheid, betrokkenheid en gelijkwaardigheid. Het wij-zij gevoel is binnen een paar uur verdwenen, verbinding ontstaat.

Over het Stadsatelier

Het Stadsatelier is een trotse groep Rotterdammers uit de verschillende projecten die we in de stad uitvoeren. De groep komt wekelijks bijeen, deelt verhalen uit de stad en zet deze om in scènes. Om vervolgens met deze scènes de bredere dialoog in de wijk aan te gaan. Afgelopen jaar hebben we ‘de gepolariseerde Buurt BBQ’ ontwikkeld. In deze voorstelling komen Rotterdamse spanningen en uitdagingen in een notendop voorbij. Zoals de verschillende beleving over economische kansen, de oplopende tweestrijd over vluchtelingen, diversiteit, armoede, discriminatie en etnisch profileren. Samen met het publiek onderzoeken we de handelingsperspectieven van de personages en formuleren we actieverzoeken voor verandering. Het Stadsatelier wordt ingezet, en kan ingezet worden bij o.a. wijkbijeenkomsten, symposia, participatie trajecten met bewoners.

Vooruitblik

Komende maand speelt het Stadsatelier tijdens een bijeenkomst met het Zelfregiehuis Delfshaven en een vak bijeenkomst van projectmanagers en secretarissen van de Gemeente Rotterdam. Wil je het Stadsatelier inzetten binnen jouw wijk of organisatie om op een plezierige manier moeilijke maatschappelijke thema’s bespreekbaar te maken? Neem dan contact op met Irma Hazeleger 06-12332108.