Een beweging van vrouwen

Studio Maia in Delfshaven

Iedere maandag ochtend komen we bij elkaar. Wij, actieve vrouwen met allemaal een andere achtergrond, maar met dezelfde missie. We komen op voor mensenrechten en vrouwenrechten in het bijzonder. Sommigen van ons zijn gevlucht en zo in Rotterdam beland, andere zijn hierheen verhuisd en weer anderen zijn hier geboren. Allemaal Rotterdammers dus. We werken allemaal met vrouwen. Dat doen we betaald en onbetaald. Samen in beweging komen, dat is onze kracht.

Deze maandagen zijn voor ons zowel een safe space als een space of solidarity. We voelen ons hier veilig en gesteund en kunnen ons hart luchten over dingen die voor ons belangrijk zijn. We merken zelf hoe belangrijk het is te kunnen praten terwijl je zo vaak heb moeten zwijgen. Denk aan onderwerpen zoals bijvoorbeeld opvoeding, sociale verhoudingen, emancipatie vraagstukken, huiselijk geweld en seksuele intimidatie. Maar ook wat zich afspeelt op het wereldtoneel en wat raakt onze eigen levens hier in Rotterdam.

Toen sommigen van ons niet konden slapen vanwege de bombardementen op de Koerdische regio Afrin, besloten we met elkaar een brief naar de Tweede Kamer te sturen. Zorgen om Afrin – een brief uit Rotterdam, was de titel. Alleen het schrijven van de brief hielp al met slapen. Laat staan de reacties van de verschillende fracties en een tweetal uitnodigingen. Zo zijn we met onze groep gaan praten met jonge vluchtelingen, die net uit Afrin gekomen waren. Een middag met een lach en een traan en heel veel herkenning.  De andere uitnodiging kwam van Directie Veilig van de Gemeente Rotterdam. Op de valreep van de zomer hebben we een avond georganiseerd waar een 40 tal jonge en oude Rotterdamse Koerden de gemeente hebben uitgelegd hoe het is om Koerd in Rotterdam te zijn. Iedereen moet zich veilig kunnen voelen in Rotterdam; dat was de boodschap van de avond.

Een beweging van vrouwen, dat is wat we zijn en hoe wij willen bijdragen aan onze stad, buurt of wijk.

Heeft dit verhaal u geraakt of geïnspireerd; bent u of kent u een vrouw die zich graag aansluit bij deze beweging, laat het ons dan weten. En noteer alvast 10 december in uw agenda. Op deze internationale mensenrechten-dag zullen we ons vrouwenwerk met u delen. To be continued….

MEER INFO

Studio Maia
Wendy de Rijk tel:06-30066879