Blik op Studio Maia – Rotterdamse vrouwen in beweging

Sterker door strijd & voldoende Vitamine V

Bij Formaat zijn er momenteel drie vrouwengroepen actief onder de naam ‘Studio Maia’. Vrouwen die wekelijks bijeenkomen om verhalen te delen en te leren van elkaars ervaring en interactie. Met Theater als middel worden deze verhalen in beeld gebracht, waarbij iedere groep vrouwen weer een eigen dynamiek kent. Hieronder een korte terugblik van twee presentaties van Studio Maia en de uitwisseling met Sering uit Antwerpen.

Presentatie ‘ECHT’ – de vrouwen uit Crooswijk

Op basis van de gezamenlijke verhalen hebben de vrouwen een scene gemaakt over hun dagelijkse realiteit die zij graag met anderen willen delen. Miryam is een moeder die probeert haar gezin bij elkaar te houden. Haar dochter is de straat op en ze maakt zich zorgen over de omgeving waar ze in terecht is gekomen. Ze krijgt een oproep van de sociale dienst en wordt verplicht haar vrijwilligerswerk op te geven voor een laagbetaalde baan ver buiten de stad. Ze moet zich verhouden tot roddelende buurvrouwen die elk verhaal groter maken. En hoe houdt ze haar huwelijk goed?

Een vrouw uit Crooswijk zegt na de presentatie: ‘Ik had nooit gedacht dat toneelspelen iets voor mij zou zijn, maar dit is óns verhaal!’. Dat dit verhaal veel herkenning vindt bij het publiek wordt duidelijk bij het interactieve gedeelte van de presentatie. Veel vrouwen uit het publiek komen op het podium om te laten zien wat zij zouden doen als ze in Miryams situatie zaten. Maar ook de dilemma’s komen naar voren, want ook de schaamte is voelbaar. Waar ligt de grens tussen de vuile was buiten hangen en het bespreekbaar maken van wat je bezig houdt? De behoefte om de verhalen te delen is groot maar wellicht nog groter is de urgentie om samen te bespreken wat je wel kunt doen. Hoe zorg je voor minder stress, hou je rekening met anderen en maak je wel je eigen keuzes?

Uitwisselingsbezoek Sering – Antwerpen

Op een kille februariochtend als alle kinderen op school zitten stappen we met 27 vrouwen in de bus naar Antwerpen. Een eerste ontmoeting tussen de vrouwen van de drie verschillende groepen uit Crooswijk, Delfshaven en Feijenoord.

Hoe mooi is het dat we in de spelersbus van Excelsior gaan, met het motto “samen sterker door strijd”! In de bus wisselen we om de 5 minuten van plek en leren we elkaar met verschillende gespreksstartende vragen kennen. Soms nog wat onwennig, want de veiligheid van de groepsidentiteit die elke groep met elkaar heeft opgebouwd is ook ineens duidelijk zichtbaar en voelbaar. En om dan zomaar op iemand anders af te stappen met de vraag ‘wie ben jij’ is best spannend.

In Antwerpen worden we ontvangen door de vrouwen van Sering. Theatermaakster Mia Grijp is daar in de wijken Borgerhout en Kiel aan het werk met vrouwen die uitgevallen zijn bij de Vlaamse variant van de inburgeringscursus en taalcursussen. Vrouwen met het stempel ‘uitgeleerd’. De taal van de spellen kennen we inmiddels allemaal, de methodiek van Augusto Boal zijn we gewend. En dat maakt dat de daadwerkelijke taal en culturele barrières nauwelijks een belemmering zijn om elkaar te ontmoeten in de ruimte.

De ochtend werken we rondom kennismaking en ontmoeting. Na de lunch gaan we in groepjes aan de slag met korte scenes over dilemma’s rondom de thema’s werk, opvoeding, geld, relaties, gezondheid, zelfvertrouwen en sociale contacten. “Wat we nodig hebben is vitamine V” zegt een van de vrouwen uit Delfshaven na een scene over stress “Vitamine V?” vraagt een ander. “Ja, vitamine Vrouw. En daar mogen we best voor strijden. Tijd waarin je dingen doet waar jíj echt gelukkig van wordt. Dat hebben we allemaal nodig”.

“Het maakt niet uit of we in Feijenoord of Crooswijk of Antwerpen wonen en waar we vandaan komen.” “Ik vind het echt fijn dat ik nu nog veel meer vrouwen ken die ook hetzelfde mee maken.”

Samen sterk door strijd met de nodige dosis vitamine V!

Themaochtend Studio Maia Feijenoord

Na de eerder presentatie over huiselijk geweld kiezen de vrouwen nu voor het thema kinderbescherming en hulp vragen bij op voeding. “Want heel veel vrouwen hier zijn bang voor de kinderbescherming. Dat ze je kind uit huis plaatsen. En daardoor durft niemand hulp te vragen als het niet goed gaat met je kinderen.”
Op de dinsdagochtenden gaan we rondom dat onderwerp aan de slag. We delen verhalen over dilemma’s met dochters die stiekem weg gaan. Wat doe je als signalen krijgt over diefstal, blowen of vriendjes? Hoe pak je dit als moeder aan in de Nederlandse samenleving waar vrijheid een kernwaarde is terwijl je zelf opgevoed bent met waardes als respect en gehoorzaamheid?

Op 6 maart vertellen we het verhaal van Joy. In de dialoog rondom de scene zien we dat het nodig is om van jongst af aan een open, betrokken, vertrouwensrelatie met je kind op te bouwen.

Ook wordt duidelijk dat wanneer vrouwen in complexe situaties zitten waarbij ze alle ballen in de lucht moeten houden dat niet altijd lukt. Om nog beter in beeld te krijgen hoe het netwerk van Joy eruit ziet maken we een gezamenlijke beeld van iedereen die om haar heen staat. “Hoe kan dit netwerk Joy ondersteunen?” Vooral door samen dichtbij elkaar te staan met dezelfde blik vooruit. De vrouwen nemen met trots het podium en delen hun verhaal om er samen sterker van te worden.

Studio Maia maakt onderdeel uit van het Participatiepodium Rotterdam.

Voor meer informatie over Studio Maia  kunt u terecht bij Wendy de Rijk