Audiotour Shadows United

Samen maken we Rotterdam menselijker

Formaat heeft samen met de groep ongedocumenteerden van het Theateratelier Pauluskerk in 2021 hard gewerkt aan een bijzondere  stadswandeling. Via een audiotour kun je op 25 plekken in de stad de verhalen horen van mensen zonder verblijfspapieren. Je wordt meegenomen in de wereld van Rotterdammers die normaal gesproken onzichtbaar zijn en ook wel de Schaduwen van de Stad te noemen zijn. De audiotour heeft woorden, beelden en geluiden bijeengebracht waarmee je terecht komt in die wereld. Plug in en versterk onze stemmen is de oproep die de deelnemers aan de luisteraars doen.

Inmiddels hebben vele mensen de tour al gelopen, waaronder bezoekers van de Wereld Vluchtelingen dag op 20 juni, maar ook heel veel andere belangstellenden. Een mooi gegeven is dat een grote groep social work studenten van Hogeschool Inholland en Hogeschool Rotterdam de tour aan de start van hun studie hebben gelopen. Daarnaast zijn er ook mensen die vanuit hun eigen huiskamer meedoen, omdat ze niet in de gelegenheid zijn ‘m te lopen.

De audiotour is gemaakt op basis van waargebeurde verhalen van deelnemers van het Theateratelier en is met kunst, anekdotes, foto’s, info, muziek en poëzie opgeluisterd. Al met al is  het een indringend portret geworden van het (over)leven zonder papieren in Rotterdam. Het maakproces was een bijzondere reis; zowel letterlijk als figuurlijk, waarbij de deelnemers hun Rotterdamse levensverhalen hebben gedeeld. Zo bezochten we met elkaar verschillende plekken waar herinneringen liggen; soms fijne en ook soms ook hele vervelende en pijnlijke herinneringen. Die bezochten we, bespraken we en doorvoelden we met elkaar. Gezien worden in al die aspecten van het bestaan bleek helpend en ook helend. Er niet van wegkijken, er bij stil staan geeft erkenning aan hun werkelijkheid. Een werkelijkheid die vaak onbekend is, niet gezien wordt en (nog) geen plek heeft in het Rotterdamse collectieve geheugen. Daar willen we verandering in brengen.

Mede mogelijk door een gift van Luistergoud